Čokoládový cheesecake

20 cm dortová forma

200g kakaových sušenek (např. Derby) – nebo domácí sušenky (viz recept dole)
75g másla
170g hořké čokolády
375g krémového sýra (Philadelphia)
100g cukru
2 vejce
120ml zakysané smetanyTroubu na 180°C.  Sušenky rozmixuji a smíchám s rozpuštěným máslem. Směs pečlivě natlačím na dno formy vyložené pečícím papírem (můžu i na boky) a dám péct na 10 minut.
Mezitím si připravím náplň. Čokoládu rozpustím nad vodní lázní.  V míse smíchám krémový sýr s cukrem, pak přidám rozpuštěnou čokoládu a promíchám. Po jednom zapracuju vejce a nakonec zakysanou smetanu.
Směs vliju na předpečený korpus, uhladím povrch a formou párkrát klepnu o stůl, abych se zbavila vzduchu. Cheesecake dám péct na 180°C  15 min, poté teplotu snížím na 120°C a peču ještě 45 minut. Na dno trouby dám nádobu s vodou (současně s vložením cheesecaku do trouby). Cheesecake nechám ve formě vychladnout. Podávám vychlazený z lednice. 🙂Těsto na sušenky (základ korpusu na cheesecake):

300 g hladké mouky
1 lžička kypřícího prášku
špetka soli
100 g cukr moučka
1 sáček vanilkového cukru (já dávám vanilku do cukru – takže cca 10 g cukru krupice s vanilkou)
4 lžíce kakaa (holandského typu)
180 g másla (změklého)
1 vejce

Troubu na 180°C. Do mísy proseju mouku, kypřící prášek, sůl, oba cukry a kakao. Promíchám tuhle směs a pak k ní přidám změklé máslo a vejce. Vypracuju těsto. Přes potravinářskou fólii vyválím plát silný 4-5 mm a vykrajuju kolečka (klidně třeba čtvrtce – sušenky se budou mixovat). V troubě je peču cca 8-10 min. Do cheesecaku dám pouze 200g, zbytek můžu vložit do mrazáku pro další příležitost, kdy budu péct cheesecake 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *