Ferrero rocher

cca 15 ks

Těsto:
120g lískových ořechů (bez slupky)*
20g cukru moučka
1 a ½  lžičky kakaa
1 lžíce ořechového oleje
½ lžičky vanilk. extraktu
¼ lžičky soli
170g kvalitní mléčné čokolády (rozpuštěné)
cca 55g oplatků

Poleva:
hrst nasekaných lískových ořechů
125g kvalitní mléčné čokolády
1 lžička oleje
cca 15 ks lískových ořechů

Ořechy vložím do mixéru a rozmixuji do hladka.
K ořechům přidám cukr, kakao, olej, extrakt a sůl. Opět mixuji, dokud se mi vše nespojí. Občas je potřeba zastavit mixér a stěrkou setřít stěny mixéru, abych se ujistila, že se mi vše dobře propojí.
Vedle v míse si rozehřeju čokoládu (např. v mikrovlnce či nad parou) a do této rozpuštěné čokolády vložím hmotu z mixéru a smíchám dohromady.
Zmrzlinové oplatky nalámu na menší kusy a dám do mixéru. Rozmixuji a poté je přimíchám do směsi s čokoládou.
Lžící nabírám stejně velké kousky, které si vložím mezi dvě dlaně a tvořím z nich kuličky (pomůže navlhčit si ruce). Doprostřed vmáčknu lískový oříšek a uválím ferrero.
Pokud je ‚těsto‘ moc řídké na válení kuliček, dám ho na cca 15-30 min do lednice a až poté tvořím kuličky. Když mám všechno těsto zpracované na kuličky, vložím je do lednice na min. 2h.

Mezitím si rozmixuji (nebo nasekám nožem na malé kousky) hrst lískových ořechů.
Vedle v míse si rozpustím čokoládu a přimíchám tam olej a ořechy. Zamíchám a v této čokoládě obaluji kuličky z lednice (pomáhám si dvěma vidličkami, přebytečnou čokoládu nechám okapat). Hotové ferrero vložím do lednice min. na 30 min ke ztuhnutí.

 

*Neloupané lískové oříšky rozprostřu na plech, vložím do vyhřáté trouby (180°C – cca 10 min), po vyndání z trouby je vložím mezi dvě utěrky a drolím je o sebe, dokud se nezbavím většiny slupek.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *